Mihin kantaa naisten liito kaudella 2022? Se on kysymys, joka on monien joukkuetta seuraavan ja kannattavan huulilla. Viime kauden hyvät otteet runkosarjassa kantoivat länsilohkossa sijalle 3., jättäen joukkueen niukasti jatkopelien ulkopuolelle. Tulevalle kaudelle lohkon sarjajärjestelmä muuttuu ja ylempiä jatkopelejä on luvassa lohkon 4:lle parhaalle.

– Viime kausi kaikkinensa naisten kanssa oli opettava ja rohkaiseva kokemus. Sijoitus lohkon kolmosena oli varmasti positiivinen yllätys ja ihan oikeutettu. Kannus ja Ylihärmä olivat otteiltaan meitä vakaampia läpi kesän. Tyytyväisyydestä huolimatta kolmas sija ja jatkopelien ulkopuolelle jääminen jättivät kyllä aika ison palan hampaankoloon seuraavia kausia silmällä pitäen.

Muutokset joukkueessa tuo raikkautta

Tulevan kauden joukkue on viime kaudesta hieman muuttunut. Kolme runkopelaajaa: Oona Winter (SMJ), Sofia Huusko (YK) ja Fanny Salmela (lop.) ovat poissa. Uusina pelaajina joukkueeseen ovat liittyneet Roosa Aho (Jalas), Viivi Kiuru (TU), Riia Hietamäki (TU) ja Eeva Honkaperä (KiKi). C-tytöistä ryhmään ovat nousseet Minea Kivinen ja Roosa Nuolikoski. Miten valmennus näkee joukkueensa?

– Kahden eri vuoden joukkueen vertailu on hankalaa ja toisaalta tarpeetonta. Lähteneet olivat viime kaudella meille tärkeitä pelaajia, kukin omassa roolissaan. Heidän saappaisiin on tarjolla uudet pelaajat. Ei se sen ihmeellisempää ole. Hallittu vaihtuvuus tekee toisaalta hyvää, saadaan uudenlaisia persoonia mukaan ja uudenlaista osaamista. Tällä hetkellä koen, että meillä on hyvä tasopaino joukkueessa. Löytyy kokeneita ja rutinoituneita pelaajia ja sitten nuoria uhmakkaita ja kaikkea siltä väliltä.

Tavoitteena tarjota Kitron yleisölle syksyn jatko-otteluita

Joukkue on itse asettanut itselleen tavoitteeksi sijoittua runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Siinä onnistuminen todennäköisesti tarkoittaisi historiallisia naisten jatko-otteluita Kitron stadionilla. Mitä tavoitteeseen pääsy vaatii?
– Se vaatii hyvän perusrutiinitason. Kun pystyy joukkueena pelaamaan mahdollisimman lähellä sitä omaa parasta osaamistasoa, niin se riittää aika pitkälle. Meillä on tietyt jutut, missä me halutaan olla viime kautta parempia ja niissä onnistuminen mahdollistaa varmasti hyvän sijoituksen. Harjoituskauden aikana pelatuissa harjoitusotteluissa on välähdyksittäin nähty semmoisia otteita, mitä kesällä ja mahdollisissa jatkopeleissä tarvitaan. Vaikka tavoitetta on viime kaudesta vähän kiristetty, niin onneksi voimme lähteä edelleen rennosti pelaamaan ja tekemään omaa juttuamme.
Mahdolliset menestyspaineet luomme itse, ei onneksi kukaan muu.

Lohkoennakko: Lohko jakautunee kahteen eri kastiin kesän aikana

Länsilohkossa on kaudella 2022 yhdeksän joukkuetta. Viime kauden jälkeen uusina joukkueina ovat lohkossa Haapajärven Pesä-Kiilat ja Lapuan Virkiä. Ylistaro ja Toholampi eivät ole enää mukana.
Suomensarjassa joukkueiden menestyksen ennustettavuus on hyvin hankalaa, koska pelaajisto joukkueissa saattaa kesän aikana muuttua paljonkin. Tuleva ennustus perustuu hyvin pitkälti talven aikana saatuun informaatioon ja intuitioon. Lähtökohtaisesti arvioiden lohkossa erottuu 4-5 joukkuetta, jotka tavoittelevat ylempiä jatko-otteluita ja toinen puolisko jää taistelemaan sarjapaikasta.

Lohkon kärkisijoista taistelevat joukkueet ilman paremmuusjärjestystä

Alajärven Ankkurit
– Joukkueessa sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Joukkueen vahvuutena materiaalin omavaraisuus, täysin riippumaton ns. lainapelaajista. Onnistuneella kaudella mahdollisuus parantaa viime kauden 3. sijaa.

Seinäjoen Maila-Jussit<