Mihin kantaa naisten liito kaudella 2022? Se on kysymys, joka on monien joukkuetta seuraavan ja kannattavan huulilla. Viime kauden hyvät otteet runkosarjassa kantoivat länsilohkossa sijalle 3., jättäen joukkueen niukasti jatkopelien ulkopuolelle. Tulevalle kaudelle lohkon sarjajärjestelmä muuttuu ja ylempiä jatkopelejä on luvassa lohkon 4:lle parhaalle.

– Viime kausi kaikkinensa naisten kanssa oli opettava ja rohkaiseva kokemus. Sijoitus lohkon kolmosena oli varmasti positiivinen yllätys ja ihan oikeutettu. Kannus ja Ylihärmä olivat otteiltaan meitä vakaampia läpi kesän. Tyytyväisyydestä huolimatta kolmas sija ja jatkopelien ulkopuolelle jääminen jättivät kyllä aika ison palan hampaankoloon seuraavia kausia silmällä pitäen.

Muutokset joukkueessa tuo raikkautta

Tulevan kauden joukkue on viime kaudesta hieman muuttunut. Kolme runkopelaajaa: Oona Winter (SMJ), Sofia Huusko (YK) ja Fanny Salmela (lop.) ovat poissa. Uusina pelaajina joukkueeseen ovat liittyneet Roosa Aho (Jalas), Viivi Kiuru (TU), Riia Hietamäki (TU) ja Eeva Honkaperä (KiKi). C-tytöistä ryhmään ovat nousseet Minea Kivinen ja Roosa Nuolikoski. Miten valmennus näkee joukkueensa?

– Kahden eri vuoden joukkueen vertailu on hankalaa ja toisaalta tarpeetonta. Lähteneet olivat viime kaudella meille tärkeitä pelaajia, kukin omassa roolissaan. Heidän saappaisiin on tarjolla uudet pelaajat. Ei se sen ihmeellisempää ole. Hallittu vaihtuvuus tekee toisaalta hyvää, saadaan uudenlaisia persoonia mukaan ja uudenlaista osaamista. Tällä hetkellä koen, että meillä on hyvä tasopaino joukkueessa. Löytyy kokeneita ja rutinoituneita pelaajia ja sitten nuoria uhmakkaita ja kaikkea siltä väliltä.

Tavoitteena tarjota Kitron yleisölle syksyn jatko-otteluita

Joukkue on itse asettanut itselleen tavoitteeksi sijoittua runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Siinä onnistuminen todennäköisesti tarkoittaisi historiallisia naisten jatko-otteluita Kitron stadionilla. Mitä tavoitteeseen pääsy vaatii?
– Se vaatii hyvän perusrutiinitason. Kun pystyy joukkueena pelaamaan mahdollisimman lähellä sitä omaa parasta osaamistasoa, niin se riittää aika pitkälle. Meillä on tietyt jutut, missä me halutaan olla viime kautta parempia ja niissä onnistuminen mahdollistaa varmasti hyvän sijoituksen. Harjoituskauden aikana pelatuissa harjoitusotteluissa on välähdyksittäin nähty semmoisia otteita, mitä kesällä ja mahdollisissa jatkopeleissä tarvitaan. Vaikka tavoitetta on viime kaudesta vähän kiristetty, niin onneksi voimme lähteä edelleen rennosti pelaamaan ja tekemään omaa juttuamme.
Mahdolliset menestyspaineet luomme itse, ei onneksi kukaan muu.

Lohkoennakko: Lohko jakautunee kahteen eri kastiin kesän aikana

Länsilohkossa on kaudella 2022 yhdeksän joukkuetta. Viime kauden jälkeen uusina joukkueina ovat lohkossa Haapajärven Pesä-Kiilat ja Lapuan Virkiä. Ylistaro ja Toholampi eivät ole enää mukana.
Suomensarjassa joukkueiden menestyksen ennustettavuus on hyvin hankalaa, koska pelaajisto joukkueissa saattaa kesän aikana muuttua paljonkin. Tuleva ennustus perustuu hyvin pitkälti talven aikana saatuun informaatioon ja intuitioon. Lähtökohtaisesti arvioiden lohkossa erottuu 4-5 joukkuetta, jotka tavoittelevat ylempiä jatko-otteluita ja toinen puolisko jää taistelemaan sarjapaikasta.

Lohkon kärkisijoista taistelevat joukkueet ilman paremmuusjärjestystä

Alajärven Ankkurit
– Joukkueessa sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Joukkueen vahvuutena materiaalin omavaraisuus, täysin riippumaton ns. lainapelaajista. Onnistuneella kaudella mahdollisuus parantaa viime kauden 3. sijaa.

Seinäjoen Maila-Jussit
Maila-Jusseilla nuori ja lahjakas joukkue. Parhaimmillaan lohkon parhaita joukkueita. Voi saada yksittäisiä apuja Superpesis-joukkueesta, mutta menestys ei riipu heistä. Taistelee ehdottomasti pääsystä lohkovälieriin.

Haapajärven Pesä-Kiilat
On Lapuan kanssa lohkon nuorimpia joukkueita. Lohkon varmasti yhtenäisin joukkue. Pitkään yhdessä ollut valtakunnan huippuikäluokka. Tulevaisuuden huippujoukkue myös naisten ylempiin sarjatasoihin yhdessä pysyessään. Ehdottomasti tyrkyllä lohkon kärkisijoille! Kannattaa laittaa seurantaan.

Vaasan Mailattaret
Vaasan Mailattarien ns. kakkosjoukkue tulee olemaan lohkon kummajainen, jonka ennustettavuus on erittäin hankalaa. Joukkue koostuu pitkälti nuorista B-tytöistä, mutta yksittäisiin peleihin saattaa saada huipputason apuja Superpesiksestä. Ehkä realistisin sijoitus kärkinelikon takana, mutta pystyy parhaimmillaan sotkemaan kärkipakkaa.

Ylihärmän Pesis-Junkkarit
Edellisten vuosien kestomenestyjä länsilohkossa. Pelaajarunko pysynyt jokseenkin samana, mikä on ehdottomasti vahvuus. Kovalyöntinen joukkue, joka sarjarutiinillaan tulee menestymään lohkossa. Saanee kesän aikana 1-2 vahvistusta Lappajärveltä, joiden merkitys joukkueelle kohtalaisen suuri. Viime vuoden näytöillä olisi selkeä ykkösrankkaus, mutta nähtäväksi jää onko taustalta noussut uusia haastajia.


Sarjapaikasta taistelevat joukkueet ilman paremmuusjärjestystä

Kinnulan Kimmot
– Viime kauden jälkeen Toholampi ja Kinnula löivät hynttyyt yhteen ja jatkavat yhteistä taivalta Kinnulan nimissä. Joukkueena lohkon väriläiskä. Hurmosjoukkue, erityisesti kotikentällään, joka pystyy haastamaan lohkon kärkijoukkueita. Pelaajissa on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta.
Nousee yllättävän korkealle, jos pystyy voittamaan ns. päävastustajat.

Nurmon Jymy
Viime kausi oli varmasti tuloksellisesti Nurmolle pettymys. Kapean pelaajamateriaali näkyi useissa otteluissa rumina tuloksina. On saanut muutamia pelaajavahvistuksia Lapualta. Pystyy parhaimmillaan haastamaan ketä vaan, mutta taso on ailahdellut. Jos saa kauden hyvin käyntiin ja pelaajamateriaali riittää läpi kesän, niin pystyy pelaamaan itsensä kuiville. Vaarana jämähtää sarjan tyveen.

Lapuan Virkiä
Lohkon nuorin joukkue. Joukkueessa paljon C-ikäisiä tulevaisuuden huippupelaajia. Ongelmana kapea materiaali ja pelaajien otteluruuhkat. Pystyy parhaalla kokoonpanollaan taistelemaan voitoista nuorista pelaajista huolimatta. Monien mahdollisuuksien kausi edessä. Materiaalin kapeuden vuoksi joukkueella vaarana luisua taisteluun sarjapaikasta.

Kannuksen Ura
– Viime kauden lohkovoittaja on kärsinyt ainakin talvikauden pelien perusteella suurimmat muutokset kokoonpanossa. Käytännössä koko viime kauden kärkiviisikko on ollut toistaiseksi poissa kentiltä.
Vaikutus joukkueen vahvuuten dramaattinen. Mikäli kesäksi ei saa vahvistuksia, niin vaarana on jämähtää sarjan tyvipäähän.

(Huom. ennakkoarviota tehdessä käytetty värilaseja)