Naisten suomensarjan länsilohkon runkosarja alkaa olla kierrosta vailla loppuun isketty. Runkosarjan neljän kärki (AA, HP-K, YPJ ja SMJ) on selvillä, mutta heidän keskinäiset sijoitukset ovat vielä täysin auki.
On mahdollista, että useampi joukkue päätyy samaan pistemäärään, jolloin paremmuuden ratkaisee voittojen määrä. Niiden ollessa tasan, ratkaisee kolmen pisteen voitot.

Runkosarjan jälkeen edessä on lohkon parhaan joukkueen löytäminen, eli 1. vaiheessa välierät ja 2.vaiheessa finaalit. Finaalin voittanut jatkaa 4 muun lohkon voittajan kanssa karsintasarjaan, jossa paikka Ykköspesikseen heltiää kahdelle parhaalle joukkueelle. Lohko – ja finaalivaiheessa tarvitaan kaksi voittoa. Lohkovälierät käynnistyvät 13.8.

Runkosarja edennyt odotusten mukaisesti

Länsilohkon ottelut ovat kesän mittaan edenneet hyvin pitkälti ennakko-odottaman mukaisesti. Neljän kärki alkoi erkanemaan muista viimeistään runkosarjan loppupuolella ja sarjan tyvipäässä Nurmo ja Lapua ottivat lopullisen pesäeron jumboksi jäävään Kannukseen.

– Pelit ovat menneet odotusten mukaisesti. Kärkinelikko on äärimmäisen tasainen, mistä kertoo historiallisen tasainen sarjatilanne. Tyvipäässä Kannuksen haasteet oli tiedossa. Luvassa on äärettömän hienot jatkopelit, sillä kaikki joukkueet varmasti haluavat päästä niin pitkälle kuin ikinä mahdollista. Lopulliseen karsintasarjaan voi selvitä kuka tahansa kärkinelikosta.

Ankkureiden runkosarja on käsittänyt tähän mennessä 15 ottelua, joista saldona 11 voittoa ja 4 tappiota. Tuolla saldolla Ankkurit on tällä hetkellä hiuksen hienossa lohkojohdossa ennen keskiviikkona pelattavaa runkosarjan viimeistä kierrosta.

– Meidän runkosarja on mennyt pisteiden valossa hienosti. Pitkään kesään on mahtunut hyviä ja ei niin hyviä pelejä. Lähtökohtaisesti ollaan kuitenkin pystytty pelaamaan suhteellisen tasaisesti läpi kesän. Muutamat tappiotkin ovat olleet äärimmäisen tiukkoja otteluita muita kärkinelikkoon kuuluvia vastaan. Tärkeintä on pitkässä juoksussa kuitenkin se, että siellä on tapahtunut henkilökohtaista kehitystä useilla pelaajilla ja se on mahdollistanut hyvän runkosarjasijoituksen.

Loppukauden odotukset

Kesän ja pelien edetessä on tullut selväksi, että ihmisiä Alajärvellä ja vähän laidempanakin on alkanut kiinnostaa, mitä me joukkueena tavoittelemme. Olen henkilökohtaisesti saanut kuulla kymmeniä seuraavanlaisia kysymyksiä:

” Aiotteko nousta? ”, ” Onko teillä tavoite nousta? ” Onko teillä lupa nousta? ”

– Aina kun tuon tyyppisen kysymyksen kohtaa, iskee ensimmäisenä itselle kysymys, johon otsikossakin viittaan, että ” Onko järkee vai ei? ”
Itselle prioriteetti yksi on vastuullisuus kaikessa toiminnassa. Me eletään ehkä kilpailullisesti 1-2 vuotta edellä suunniteltua, mutta jos joskus maailmassa sarjanousu tapahtuisi on siihen oltava valmius. Tällä päivämäärällä täydellistä valmiutta ei vielä ole, mutta ei meidän tarvitse ihan nollasta lähteä valmiuksia rakentamaankaan.

Joukkueen asettama minimitavoite oli päästä 4. parhaan joukkoon. Se tavoite on saavutettu. Uutta tavoitetta ei ole päivitetty. Joukkue lähtee tuleviin pudotuspeleihin ilman suurempia menestymispaineita.

Suurin osa joukkueesta ei ole koskaan pelannut aikuisten pudotuspelejä tai ylipäänsä mitään pudotuspelejä koskaan. Me ollaan näissä peleissä keltanokkia ja siinä suhteessa altavastaajia.
Kokemattomuus voi näkyä sekä hyvässä että pahassa. Oleellista on saada nuorille pelaajille kokemuksia tämän tyyppisistä ottelusarjoista. Pelilliset rahkeet varmasti riittää parhaimmillaan päätyyn saakka, mutta niin ne riittää kolmella muullakin joukkueella.
Välierä-vastustaja on vielä tätä tekstiä kirjoittaessa hämärän peitossa, mutta se on varmaa, että ensi lauantaina alkaa huikeat jatko-ottelut joko kotiottelulla tai vierasottelulla.

Päätäni en pantiksi uskalla laittaa, mutta uskaltaisin väittää, että nämä tulevat jatkopelit ovat Alajärveläisessä naispesis-historiassa ainutlaatuiset. Tästä syystä, sydämestäni toivon, että jokaikinen lähtisi kannustamaan meidän tyttöjä parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Tero Tuomela

Luitko jo nämä?