Alajärven Ankkureiden naisten mennyt toinen sarjakausi Suomensarjassa jätti varmasti monen mieliin hyvin kaksijakoiset tuntemukset. Runkosarjassa joukkue saavutti upean lohkovoiton kovassa länsilohkossa, mutta ylemmät jatko-ottelut päättyivät ensimmäiseen vaiheeseen Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan.
Katkerasta kauden päättymisestä huolimatta kautta voidaan pitää isona onnistumisena.

– Vuosi sitten syksyllä joukkueessa tapahtui aika isoja muutoksia, jotka synnyttivät myös isoja kysymysmerkkejä.
Monelle pelaajalle oli tarjolla uudenlaista vastuuta kannettavakseen ja hyvin he sitä myös kantoivat. Pystyimme kehittämään peliämme haluttuun suuntaan ja se kantoi runkosarjassa lohkovoittoon. Eniten tietysti harmittaa se, että emme pystyneet tarjoamaan Seinäjoelle vastusta lohkovälierissä. Meidät oli lukuisten flunssatapausten ja poissaolojen takia riisuttu aika lailla aseista.

Monivaiheinen matka nykyhetkeen

Tulevan kauden suunnittelu alkoi hyvissä ajoin jo viime kesänä. Ajatuksissa vilisi monenlaisia visioita siitä, miten kokonaisuutta lähdetään syksyllä viemään eteenpäin. Naisten joukkueen hyvät edesottamukset runkosarjassa eivät ainakaan hillinneet ajatushautomoa.

– Kesällä pelien kulkiessa hiipi ajatuksiin se, että tänä vuonna mennään tappiin asti, jos sellainen mahdollisuus tulee. No se tappi tuli vastaan aika nopeasti. Viimeisen pelin jälkeen henkilökohtaisesti tuli tunne, että näin ei voi käydä ja että ensi kaudeksi ei voi olla muuta tavoitetta kuin sarjanousu.

Isossa kuvassa oli ajateltu, että kaudella 2023 Alajärvellä olisi nousua tavoitteleva naisten joukkue sekä Nuorten Superpesis-joukkue siirtyisi Alajärvelle. Hiljalleen suurten ajatusten ylle nousi tummia pilviä, eikä suunnitelma edennytkään niin jouhevasti kuin oli ehkä ajateltu.

– Oli useampia asioita, jotka alkoivat sitten ajatuksia hiljalleen tukahduttamaan. Merkittävimpänä oli se, että valmennus – tai projektiryhmä alkoi kuihtua kasaan. Jossain kohtaa oli pakko myöntää realiteetit ja lyödä jarrua pöytään ja miettiä asiat uudelleen.
On tunnustettava, että jossain kohdin oltiin aika hiuskarvan varassa koko oman toimintamme jatkuvuuden suhteen, mutta onneksi löytyi henkilöitä, jotka loivat uskoa ja antoivat tekohengitystä.

Tällä hetkellä ollaan onnellisessa tilanteessa ja joukkueiden jatkot on turvattu ja tulevaisuutta katsotaan taas innostuneella ja positiivisella mielellä. Nuorten joukkue jatkaa Vimpelin Vedon alaisuudessa ja Naisten Suomensarja Alajärvellä.

– Herralan Janikan saaminen Vimpelin Nuorten Superpesis-joukkueen päävalmentajaksi oli käänteentekevä juttu. Olen Janikalle suuresti kiitollinen mukaantulosta. Koko projekti olisi saattanut muuten loppua tyystin.

Herrala ja Lahti sinikeltaisiin – Tunkkari siirtyy Ylivieskaan

Tulevan kaudelle Ankkurit saa mielenkiintoisen ja varmasti yhä menestysnälkäisen joukkueen naisten Suomensarjaan. Edellisten syksyjen tapaan muutoksilta ei täysin vältytä nytkään, mutta liikenne eri suuntiin on ollut kuitenkin verrattain maltillista.

On selvää, että menestyksen ja kehityksen myötä myös pelaajien tavoitteet kasvavat ja kiinnostus heitä kohtaan muualla kasvaa. Tästä syystä tulevan kauden joukkueesta on useampi pelaaja try-outilla Ykköspesis-joukkueissa. Heidän kohdallaan napanuora Ankkureihin säilyy ja heidän edesottamuksia nähdään todennäköisesti ensi kesänäkin Kitrolla.
Ankkurit kuitenkin menettää huippukauden pelanneen Carita Tunkkarin, joka suuntaa Ykköspesis-haasteisiin Ylivieskaan.

Uusina pelaajina joukkueen vahvuuteen liittyvät Jutta Herrala, Maria Lahti sekä Siiri Mäenpää (APV). Ankkureiden omista junioreista harjoitusrinkiin nousee Tuuli Honkaniemi.

– Jutta on pelaajana minulle tuttu Lappajärven Veikkojen Superpesis-vuodesta. Hän tuo kokemuksellaan huomattavasti lisähartioita sekä sisä – että ulkopeliin. Maria on taas tuttu Vimpelin Nuorten Superpesis-joukkueesta ja vastustajan (KiKi) riveistä. Maria on vahva ulkopelaaja, mutta myös sisäpelissä hänellä on valtava potentiaali ulosmitattavaksi. Siiri ja Tuuli ovat nuoria 06-syntyneitä tyttöjä, jotka ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan taistelemaan pelipaikoista. Onko joukkue lopullinen, sen aika näyttää. Joka tapauksessa ensi kaudella halutaan pelata runkosarjan jälkeen useampi kuin kaksi peliä.

Uusien pelaajien kommentteja:

Hyvillä fiiliksillä. Ollut mukava päästä pienen tauon jälkeen treenaamaan tosissaan. Joukkueeseen oon päässyt hyvin mukaan ja kasassa on taitava, joten kovasti odotan jo kesää ja pelejä. ”
– Jutta Herrala

Odotan innolla kesän pelejä uuden joukkueen kanssa. Itselläni on kova halu kehittyä ja usko, että minulla on paljon annettavaa joukkueelle ”
– Maria Lahti

Kesän kuviot pyörii jo mielessä ja alkaa pikkuhiljaa jännittää. Odotan innolla, että päästään pelaamaan ja kehittymään yhdessä uuden porukan kanssa sekä viettämään aikaa pelikentillä. ”
– Siiri Mäenpää

Harjoitusryhmä 23.12.2022

Haapasalo Oona (Jalasjärvi/tryout)
Herrala Jutta
Honkaniemi Tuuli
Honkaperä Eeva
Honko Siiri
Kangasaho Kiia
Kangasaho Lotta
Kangasniemi Sanni
Kivinen Minea (Lappajärvi/tryout)
Lahti Maria
Leppäniemi Iiris
Mertaniemi Anni
Mäenpää Siiri
Nuolikoski Roosa
Oksanen Ella
Rannanpää Neea
Tuomela Amanda (Lappajärvi/tryout)
Tuomela Tanja

Valkonen Vilja (Lappajärvi/tryout)

Tuomela Tero Pelinjohto/Valmennus

Teksti: Tero Tuomela

Luitko jo nämä?