Elämää ja Pitkäpalloa la 1.7.2017 klo 16.00 Kitron pesäpallostadionilla Alajärvellä

 

Alajärven Kitron pesäpallostadionilla la 1.7.2017 nähdään kulttuurin, urheiluhistorian ja suomalaisten elämänmenon noin 100-vuotta sitten yhdistävä näytelmä. Tapahtuma on hyväksytty Suomi 100-vuotta ohjelmaan ja ajoittuu itsenäistymisen alkuvuosille.

Alajärveläistä pesäpallohistoriaa. Kuva kirjasta Ilkka Tolonen 100 vuotta Alajärven, 50 vuotta Ankkurien urheilua. Kuvaaja ei tiedossa.

Tapahtuma alkaa Eero Ojajärven käsikirjoittamalla ja Eerik Kantokosken ohjaamalla näytelmällä Joko-joko? Näytelmä kuvaa alajärveläisten elämää itsenäistymisen alkuvuosina ja mukana on luonnollisesti itse Alvar Aalto ja muita aikakauden alajärveläisiä henkilöitä.  Näytelmä käynnistyy Alajärven suojeluskunnan vuonna 1921 järjestämän kesäjuhlien viimeisen ohjelmanumeron, kirkkoherra Lujasen juhlapuheen jälkeen. Kylän akka Miina on kuullut huolestuttavaa metakkaa Makasiininkankaalta ja pyytää kirkkoherraa apuun. Voisiko metakan takana olla suojeluskuntalaiset ja heidän pallopelin muodossa toteutetut sotaharjoituksensa? Voisiko heillä olla jopa yhteiskuntajärjestystä järisyttäviä tarkoitusperiä? Kirkkoherra aikoo penkoa asian perinpohjaisesti. Samaan aikaan Alajärvellä nähdään myös pitkäpallosta kiinnostunut nuori arkkitehti Alvar Aalto ja pesäpallon tuleva ylpeä isä Tahko Pihkala.

Näytelmä jatkuu pitkäpallo-otteluna, joka pelataan pitkäpallon säännöillä, sen aikaisissa asusteissa ja varusteilla. Räpylöiden käyttö oli kielletty ja mailat olivat tietenkin puuta ja miehet rautaa. Alajärven ja Kuortaneen suojeluskuntien välisen pitkäpallo-ottelun aikana tulevat suomalaiset suurmiehet Tahko Pihkala ja Alvar Aalto käyvät vuoropuhelua ajankohtaisista asioista ja pelin kehittämisestä. Onko jopa niin, että nykyisen kansallispelimme pesäpallon syntysanat lausuttiin aikoinaan Alajärvellä? Se selviää rokulilauantaina 1.7. klo 16.00 Kitron pesäpallostadionilla.

Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi ja sata ensimmäistä 80 vuotta tai enemmän täyttävää ilmaiseksi pullakahvien kera

LC Alajärvi-Järviseutu tarjoaa Pitkäpallo-tapahtumaan 100:lle ensimmäiselle 1937  tai aikaisemmin syntyneelle ilmaisen sisäänpääsyn ja pullakahvit. Syntymäaika tulee todistaa henkilöllisyystodistuksella. Liput tapahtumaan portilta 20 € ja ennakkoon 15 €. Ennakkoon lippuja voi ostaa Tekniset Japosta ja Alajärven Ankkureilta. Tapahtumaa ovat tukeneet Etelä-pohjanmaan liitto, Suomen Pesäpalloliitto, Oma Säästöpankkisäätiö ja Alajärven kaupunki.

 

 

Lisätietoja

Alajärven Ankkurit ry

Mika Peräkangas

ankkurit@japo.fi

p.040 558 3835

www.ankkuritpesis.fi