Kuluvalla kaudella Alajärven Ankkurit aloittaa neljännen peräkkäisen vuotensa Naisten Suomensarjan länsilohkossa. Kuluvalla kauden lohkovastustajat ovat Ilmajoki, Kauhajoki, Lapua, Seinäjoki (2), Vaasa ja Ylihärmä.

Sarjassa pelataan kaksinkertainen alkulohko, jonka jälkeen runkosarjan neljä parasta jatkavat lohkovälieriin ja sitä kautta finaaleihin. Finaalin voittajat selviytyvät Ykköspesis-karsintaan. Jatkoon pääsy vaatii kaksi otteluvoittoa / ottelusarja.

Askel askeleelta

Viime kausina Ankkureiden naisten joukkue on ottanut tuloksellisesti vakaita askeleita eteenpäin. Joka vuosi on kilpailullinen tulos ollut askelman pidemmällä kuin edellisenä vuotena. Jos sama tahti jatkuu, tulevana syksynä Kitrolla pitäisi pelata Ykköspesis-karsintoja. Käykö näin?

– Ottamatta kantaa vielä pelillisiin mahdollisuuksiin, niin Ankkureissa on saatu tyttöpesiksessä pelaajamassa siihen pisteeseen, että voisi kuvainnollisesti todeta, että ” olemme vauhdinotossa oikeassa päässä rataa valmistautumassa loikkaan ”.

Päästäänkö pudotuspeleihin, lohkofinaaliin ja mahdollisiin karsintoihin, sitä ei kukaan etukäteen tiedä. On kuitenkin viime vuosien perusteella luonnollista tavoitella karsintasarjapaikkaa. Se olisi se seuraava askel eteenpäin. Pelata pitää ja aika monesti kesän aikana myös onnistua.

Joukkue nuori mutta kyvykäs

Naisten joukkueen nuorten pelaajien runko pysyi käytännössä samana. Vaihtuvuus tapahtui kokeneessa päässä. Siellä on mm. Roosa Ahon, Tanja Tuomela ja Lotta Kangasahon piikkarit tarjolla täytettäväksi. Kokenutta kaartia edustavat tulevalla kaudella mm. Jutta Herrala ja Emmi Vehka-aho. Odotusarvo joukkuetta kohtaan on kuitenkin korkealla.

Olen kiitollinen Roosalle ja Tanjalle siitä, että he johtivat edestäpäin nuorta ryhmää viime kauteen saakka. Nyt joukkueessa on uudet soihdunkantajat. Paljon on pois, mutta paljon on myös tilaa nousta ja näkyä. Se tuo myös raikkautta joukkueeseen.

Odotusarvo kaudesta on viime kauden kaltainen. Talvikausi oli osittain repaleinen ja yhteiset kokemukset jäivät vähiin. Pelaajat on suurelta osin toisilleen tuttuja, joten kesän aikana on pelillisesti kehitystä luvassa.
– Tuloksellinen menestys mitataan vasta elo-syyskuussa. Toki ennen sitä pitää myös peleissä onnistua. Meillä on hyvin aikaa rakentaa joukkuetta kohti syksyllisiä tavoitteita. Paljon on talven aikana ollut pelaajia ringissä ja todennäköisesti myös kesällä kokoonpanossa. Ollaan siinä mielessä moneen vastustajaan nähden kiitollisessa tilanteessa. Suomisarja-tasoon kykeneviä pelaajia meiltä löytyy melkein pari joukkueellista.

Ennakkoarviot vastustajista

Ankkurit lähtee omaan lohkoonsa varmasti yhtenä ennakkosuosikkina. Muissa joukkueissa on tapahtunut paljon muutoksia, joka hankaloittaa etukäteisarvioiden tekemistä. Lohkon joukkueissa löytyy nuoria tulevaisuuden huippuja, kuten myös niitä, jotka ovat kykyjä näyttäneet myös ylemmillä sarjatasoilla. Seuraavassa käydään vastustajat aakkosjärjestyksessä läpi. Arvio on pelinjohdon henkilökohtainen arvio.

Ilmajoen Kisailijat

Ilmajoki on viime kauden sarjanousija. Todennäköisesti sarjan kokenein joukkue. Pelaajalistassa vilisee mm. Laura Nurmelan ja Maaret Ahosen kaltaisia ex-superpesis-nimiä. Fakta on se, että osaamista ja kokemusta löytyy. Materiaalin laajuus on kysymys-merkki ja se kuinka joukkue aina saadaan kasaan.
Kokeneella joukkueella on potentiaalia parhaimmillaan taistella lohkon kärkisijoista.

Kauhajoen Karhut

Kauhajoki säilytti viime kaudella sarjapaikkansa. Joukkue jäi mieleen räiskyvästä ja yllätyksellisestä pelistä ja erityisesti Kauhajoen kotikenttä oli monille hankala paikka pelata. Ongelmaksi saattaa muodostua materiaalin kapeus, eikä tiedossa ole farmi-yhteistyön kautta saatavia apua toisesta seurasta. Joutuu taistelemaan sarjapaikasta.

Lapuan Virkiä

Lapua lähtee sarjaan Nuorten Superpesis-joukkueen rungolla ja muutaman nuoremman tytön vahvistamana. Kuuluu pelaajamateriaalinsa puitteissa lohkon parhaimmistoon ja tulee taistelemaan kärkisijoista. Joukkuetta luotsaa viime kaudella Vaasan Mailattarien joukkuetta johtanut Petri Heikkinen.

Seinäjoki I ja Seinäjoki II

Seinäjoelta tulevalle Suomensarja-kaudelle tulee poikkeuksellisesti kaksi joukkuetta.
Joukkueiden voimasuhteita on vaikea etukäteen arvioida, koska Maila-Jusseilta löytyy myös Ykköspesis-joukkue. Joka tapauksessa laadukkaasta juniorituotannosta löytyy varmasti kahteen Suomensarja-joukkueeseen motivoituneita, tavoitteellisia ja asiansa osaavia, hyvin johdettuja nuoria naisia. Kuuluu kategoriaan lohkon mustat hevoset.

Vaasa Mailattaret

Vaasan joukkue on varmasti kokenut tässä lohkossa suurimman vaihtuvuuden materiaalissaan. Iso osa joukkueen viime kauden runkopelaajista kokeilee siipiään maakunnan eri Ykköspesis-joukkueissa. Pelaajamateriaali koostuu Nuorten Superpesis-joukkueen pelaajista sekä joukkue toimii reservijoukkueena Mailattarien edustusjoukkueelle. Joukkue on yllätysvalmis, mutta suuri vaihtuvuus laskee odotuksia viime kauteen nähden.

Ylihärmän Pesis-Junkkarit

Pesis-Junkkarit on ollut vuosikymmenen ajan länsilohkon parhaimmistoon kuuluva joukkue. Syksyllä pelaajatilanne näytti haasteelliselta, mutta talven mittaan joukkue rakentunut siihen malliin, että pudotuspelipaikka on realismia. Kiistola on kotikenttänä vierasjoukkueille Kauhajoen lisäksi hankala paikka pelata. Lohkon perusmenestyjä.

Arvio Pudotuspelijoukkueista:

Alajärvi, Lapua, Ylihärmä ja (Seinäjoki)

 

Luitko jo nämä?