Kauden ensimmäinen kotivoitto tiukan taistelun jälkeen

Torstai-lehden otteluraportti

Teksti Virpi Poikelin

Alajärven Ankkureiden peli-ilme oli toisenlainen kuin kauden aikaisemmissa kotiotteluissa. Joukkue sai otteluun salama-alun, kun avausvuoron tasoittavalla kotijoukkueen kärki Viljo Sillanpää täräytti pallon taakse kakkospuolelle ja kipaisi kunnarin. Mikael Penninkangas tyylitteli Sillanpään tuplajuoksun arvoisesti tupaan. Antti Pukkinen hoiteli kolmostilanteen ja heti perään Penninkankaan kotipesän turvaan ja tilanteeksi 3–0. Yleisö oli menossa mukana ja vähän ihmeissäänkin kotijoukkueen vahvasta alusta: samanlaista ei ihan äskettäin ollut Kitrolla nähty.

Kotijoukkue taisteli

Kymmenentenä sarjassa ennen perjantaita olleen Tahkon vastaus tuli toisessa vuorossa vieraiden saadessa kaksi juoksua. Jakson ratkaisu siirtyi neljänteen vuoropariin.

Ottelussa kaikkiaan viisi juoksua lyönyt Mikko Mahlamäki hoiteli hyvinkääläiset 3–4-johtoon. Mutta Ankkurit ei notkahtanut vaan kehitteli ajotilanteen. Aki Orava suuntasi lyöntinsä kolmoskoppari Patrik Vartaman tontille. Vartama ei päässyt tilanteessa täysin pallon herraksi. Tahko pudotti vielä kotijoukkueelle ajon, eikä Sami Mikkolanaho erehtynyt. 5–4-jaksovoittoa tuuletettiin villisti ja 874 hengen yleisökin riehaantui.

Toisen jakson toisessa vuorossa Tahko meni kahden juoksun johtoon. Ankkureiden kavennus tuli harhaheitolla Rami Mäkisen syöksyttyä kotipesään. Tahko tahtoi tehdä pesäeroa, mutta Ankkureiden ulkokenttä kesti. Kolmannen tasoittavalla kotijoukkueen kolmosvahti Santeri Särkinen kahmaisi upealla sivuloikallaan kultakypärä Joni Rytkösen lyönnin kopiksi. Tahko sai ajotilanteen, mutta se kuivui kokoon kotijoukkueen lukkari Ville Väliahon napattua tappoheiton räpyläänsä: katsomosta näytti, että heitto oli lentämässä kotipesän yli ja Väliahon tavoittamattomiin.

Aki Orava järjesteli ottelun lopputuloksen kannalta palikoita hoitamalla ajolähdön. Risto Ojanperä kutsui joukkonsa aikalisälle. Rami Mäkinen toi Sami Mikkolanahon välilyönnillä tilanteeksi 2–2. Tahko sai tasoittavallaan ajolähdön, mutta joukkueensa ykköstykki Mahlamäki ei onnistunut päätösvuorossa. Kotijoukkueen ulkokenttä kesti paineet ja ottelu päättyi kolmospesälle tulleeseen kolmanteen paloon.

Kuluvalla kaudella Ankkureiden farmijoukkueessa eli Alavuden Peli-Veljissä kuusi suomensarjaottelua pelannut Tero Rantakangas vahvisti kotijoukkueen jokeriosastoa. Hän kirjautti 1/4 kärkilyöntiä. Kotijoukkueen parhaan palkittu Antti Pukkinen oli elementissään vaihtajana ja pomppu pysyi ruudussa.
– Kun ottelusta on hatarat muistikuvat, on se mennyt silloin hyvin.

Vahvuuksien kautta

Ankkureiden viuhkassa nähty Risto Ojanperä oli ottelun jälkeen helpottunut. Hän piti järkyttävän hienona asiana sitä, että avausjaksolla Ankkurit pystyi menemään johtoon ja toisella jaksolla tasoihin – ja pitämään jakson tasoissa. Henkisellä puolella kyseessä oli iso voitto.
Ojanperä valotti ottelun jälkeen päivän teemaa.
– Aamutreenien jälkeen sanoin, että kun pelaajat menevät kotiin, he tulevat sieltä takaisin kolmen parhaan lyöntinsä kanssa. Pelasimme pelaajien omien vahvuuksien kautta. Teemana oli myös uskallus – rohkeus tarttua siihen tilanteeseen, että pelaamme vain voitosta.

Päivän teemaan kuului myös, että jos tuli tilanteen häviö tai virhe, seuraavan pelaajan tehtävänä oli voittaa se.

Paljon isompi asia kuin perjantain sarjaottelu oli henkisellä puolella. Ojanperän mukaan seura tekee fiksusti, ettei se anna potkuja aiemmin joukkueen pelinjohdosta vastanneille Ismo Ankkurille ja Juha-Matti Jaatiselle: kaksikon jatkaminen pelinjohdossa oli Ojanperän oma vaatimus.
– Pojat sopivat keskenään, että Ismo tulee kaarelle. Jaatinen tsemppasi joukkuetta ja Ankkuri oli hyvä kaaripelaaja tänään. Voitto tuli tänään tosi taistelun ja tunneryöpyn jälkeen. Henkisesti ollaan väsyneitä. Joukkue saa levätä lauantaina ja sunnuntaina lähdetään taistelemaan jaksovoitosta Kouvolaa vastaan, totesi Ojanperä.

Ottelussa oli Ojanperän mukaan vaarana se, että lataus menee yli.
– Tiedän, miltä pelaajista ja pelinjohdosta tuntui. Meillä on takana tosi haastavat kaksi päivää.

Palkitut

I Antti Pukkinen

II Viljo Sillanpää